Καλώς Ήλθατε στην Πιερία

Η Πιερία είναι η ελληνική Riviera. Απλώνεται ήρεμη κάτω από τον επιβλητικό Ολυμπο και τα καταπράσινα Πιερία, ως τα καταγάλανα νερά του Αιγαίου.

Είναι η γη των μύθων, των θεών και των Μουσών. Κιβωτός του πνεύματος με πλούσιο πολιτιστικό παρελθόν. Είναι γη αφθονίας, ένας ευλογημένος τόπος. Με περίσσια γοητεία και χάρη. Με μαγευτική φύση και ιστορική κληρονομιά.

Η ιστορία του Ελληνισμού ανακαλύπτεται σε ευρήματα αρχαίων πόλεων (Δίον, Λείβηθρα, Πίμπλεια, Πύδνα, Μεθώνη, Μακρύγιαλος) και σε άλλα μνημεία.


Στην Πιερία ζωντανεύουν οι αισθήσεις από τη μαγεία του τοπίου και την ακεραιότητα της φύσης. Βουνό και θάλασσα, πράσινο και γαλάζιο, μύθος και λόγος βρίσκονται σε θαυμαστή αρμονία.

Οι περισσότεροι γνωρίζουν την Πιερία και τον Ολυμπο από την ελληνική μυθολογία. Άλλοι έχουν ακούσει γι' αυτήν από τις αφηγήσεις των επισκεπτών της. Αλλά όσο σαγηνευτικός κι αν είναι ο μύθος, όσο κολακευτικές κι αν είναι οι πληροφορίες, η αληθινή Πιερία που θα συναντήσει ο επισκέπτης είναι ομορφότερη.
Ελάχιστοι τόποι συνδυάζουν απέραντες ακτές με χρυσή άμμο και καθαρή θάλασσα, βουνά με ιστορία και φυσικές καλλονές, άριστη τουριστική οργάνωση, οικονομικές τιμές κι όλα αυτά πάνω σε άριστες συγκοινωνιακές υποδομές, που καθιστούν τις μετακινήσεις υπόθεση λεπτών.

Ελάχιστοι τόποι συνδυάζουν μέσα σε 70 χιλιόμετρα ακτής τόσο διαφορετικούς τύπους διακοπών, από τον ήρεμο οικογενειακό παραθερισμό μέχρι σαββατοκύριακα για ανήσυχους χαρακτήρες.
Ελάχιστοι τόποι μπορούν να συνδυάσουν τις πιο διαφορετικές μορφές διασκέδασης. ψυχαγωγίας και πολιτιστικής ζωής, όπως ή Πιερία, χάρη ακριβώς στη γεωγραφική ποικιλία, το ιστορικό της βάθος και κυρίως τη φιλικότητα. την εργατικότητα και τη συνέπεια των ανθρώπων της.

Λίγες περιοχές προσφέρουν τόσο μεγάλη ποικιλία ευκαιριών για διασκέδαση, όσο η Πιερία. Φαγητό με μουσική, ανασυγκρότηση των δυνάμεων σε ήσυχα καφέ, έντονες βραδιές, θεατρικές και
κινηματογραφικές παραστάσεις, θαλάσσιες περιηγήσεις, κρουαζιέρες και ένας μεγάλος συνδυασμός εκδρομών απορροφούν τον ελεύθερο χρόνο, μαζί με τις επισκέψεις στους ιστορικούς και αρχαιολογικούς τόπους.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι, που καθιστούν τις ακτές της Πιερίας, τις Ακτές του Ολύμπου ασυναγώνιστες. Το μήκος του θαλασσινού μετώπου, η πλούσια και χρυσή αμμουδιά, η ποιότητα της θάλασσας, ο ανεπανάληπτος συνδυασμός της ακτής και των ορεινών όγκων, η εναλλαγή του τοπίου, η εύκολη οδική και σιδηροδρομική πρόσβαση, οι διευκολύνσεις για τα μικρά σκάφη, η εναλλαγή ηρεμίας και κοσμικής ζωής, η ποικιλία χλωρίδας και πανίδας, η ξενοδοχειακή υποδομή, η ποικιλία στην κουζίνα και τη διασκέδαση, το εύρος των αθλητικών δραστηριοτήτων, τα πλούσια πολιτιστικά και οικολογικά ενδιαφέροντα, η λειτουργία οργανωμένης αγοράς και η ποικιλία των οικισμών που περιβάλλουν τις ακτές. Εξωτικές παραλίες με χρυσίζουσα άμμο, ερημικές με μικρούς κολπίσκους, κοσμικές για ένταση και ψυχαγωγία. Ο μυθικός Ολυμπος, τα Πιερία των εννέα Μουσών, το Δίον, η Πύδνα, το Κάστρο του Πλαταμώνα. Ο Παλιός Παντελεήμονας αλλά και το χιονοδρομικό στο Ελατοχώρι. Διακοπές όλες τις εποχές. Η Πιερία είναι προορισμός για κάθε επιθυμία.

Στις Ακτές Ολύμπου, η χρυσαφένια και απλόχωρη αμμουδιά ασκέ» μια ακατανίκητη έλξη. Με άνετη και ασφαλή προσπέλαση διασχίζεις μια επιμήκη ακτογραμμή, πάνω από 70 χιλιόμετρα, που περιβάλλεται από άλση και πευκώνες.
Κατά μήκος της συναντά κανείς άρτιες τουριστικές επιχειρήσεις. ξενοδοχεία, μπαγκαλόους, κάμπινγκ, ενοικιαζόμενα δωμάτια και επιπλωμένα διαμερίσματα με ανέσεις που καλύπτουν όλες τις απαιτήσεις. Η μαγεία της καθαρής θάλασσας, με σήμα τις γαλάζιες σημαίες, δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να χαρεί την ένταση των θαλάσσιων αθλημάτων και παιχνιδιών (κολύμβηση, αλεξίπτωτο θαλάσσης, ιστιοσανίδα, θαλάσσιο σκι. τζετ σκι. θαλάσσιο ποδήλατο. κανό, ιστιοπλοΐα, καταδύσεις με τη βοήθεια εμπείρων δυτών. αλεξίπτωτο πλαγιάς) αλλά και τη χαλάρωση μ' ένα παγωμένο ποτό στη σκιά μιας ψάθινης ομπρέλας. Οι θαλάσσιες περιηγήσεις προσελκύουν τους επισκέπτες που αναζητούν κάτι περισσότερο. Έχουν να διαλέξουν ανάμεσα σε κρουαζιέρες με καΐκια και σκάφη και καθημερινές εκδρομές από τα λιμάνια της Παραλίας και του Πλαταμώνα, κατά μήκος των ακτών.

Οι Ακτές Ολύμπου είναι μια κιβωτός ζωής και ομορφιάς, ένας χώρος έκστασης και ονείρου. Ο τουρισμός στην Πιερία είναι πολιτισμός. Η οργάνωση, η μέθοδος, το μεράκι, το ανθρώπινο χαμόγελο, συνηγορούν στους χαρακτηρισμούς. Η φιλοξενία, αγαθό προσφοράς, δίνεται με κάθε τρόπο σε σύγχρονα τουριστικά καταλύματα. Σε όλο το μήκος της παραλιακής ζώνης υπέροχα ξενοδοχεία, άλλα μικρότερα οικογενειακής μορφής και άλλα πιο μεγάλα, εξασφαλίζουν στους τουρίστες και στους περιηγητές τις πιο σύγχρονες ανέσεις σε προσιτές τιμές. Σ' ένα κλοιό οικειότητας και φιλοξενίας, που είναι για τους Πιεριείς παράδοση από τον ξένιο Δία, ο επισκέπτης νιώθει φιλικότητα και ζεστασιά. Η έξοδος από τους δρόμους του άγχους και της πίεσης οδηγεί στις Ακτές του Ολύμπου. Εκεί που τα βουνά σμίγουν με τη θάλασσα του Αιγαίου ο σημερινός άνθρωπος συναντάει τα όνειρα του στις ακτές του Πλαταμώνα, του Παντελεήμονα, του Λιτόχωρου και στα κοσμοπολίτικα θέρετρα της Ολυμπιακής Ακτής και της Παραλίας, που χαρακτηρίζονται από έντονη κίνηση και ζωή, μέρα και νύχτα.

Συναντάει τη γοητεία του αυθεντικού στους Νέους Πόρους, τη Σκοτίνα, τη Λεπτοκαρυά, τον Κορινό και τη Μεθώνη. Συναντάει το απέραντο γαλάζιο στον Μακρύγιαλο, την Πύδνα και την Αγαθούπολη. Αντιθέσεις απίστευτες, σε ένα τοπίο που εναλλάσσεται μαγευτικά.
Ημέρες διακοπών με στυλ, ποιότητα και ποικιλία και νύχτες μαγικές, ήρεμες ή έντονες σε μπαρ και φαντασμαγορικά νυχτερινά κέντρα με γιορτινή ατμόσφαιρα και κέφι μέχρι το πρωί.


ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΕΚΔΡΟΜΕΣ
Εκατοντάδες είναι οι χώροι νυχτερινής διασκέδασης, σε όλη την έκταση της Πιερίας. Ταβέρνες με μουσικά συγκροτήματα, cafe - bar με μουσική για όλα τα γούστα, club και disco για σύγχρονη μουσική που προτιμά η νεολαία, βραδιές με παραδοσιακή μουσική και χορός σε ξενοδοχεία είναι μερικές από τις επιλογές που έχει ο επισκέπτης.

Για τα πιο ανήσυχα πνεύματα, προσφέρονται πολλοί συνδυασμοί εκδρομών, μέσα και έξω από την Πιερία, ιδιαίτερα στις ακτές, τους υδροβιότοπους, τα ιστορικά μνημεία, τον Όλυμπο, τα Πιερία, τους παλαιούς παραδοσιακούς οικισμούς, τα μοναστήρια.

Με αφετηρία την Πιερία, μπορεί κανείς να επισκεφτεί τους Δελφούς, τα Μετέωρα, το Βόλο, το Πήλιο και τις Σποράδες, την κοιλάδα των Τεμπών, τη Θεσσαλονίκη, που απέχει μόλις 35 λεπτά από την Κατερίνη, τη Βεργίνα με τους τάφους των Μακεδόνων βασιλέων και την Πέλλα, πρωτεύουσα του αρχαίου Μακεδονικού κράτους. Φυσικά με μια ημερήσια εκδρομή, ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει και το περιβόλι της Ορθοδοξίας, το Aγιο Oρος. Η Πιερία προσφέρεται για διαδρομές με αρχαιολογικό, ιστορικό και οικολογικό ενδιαφέρον. Τα τοπικά τουριστικά γραφεία της Πιερίας οργανώνουν ενδιαφέρουσες εκδρομές, στο εσωτερικό του νομού και στις γύρω περιοχές, σε πολύ λογικές τιμές. Στην ιερή πόλη των Μακεδόνων, το Δίον, μπορεί να θαυμάσει ο επισκέπτης τα πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα. Στην Πύδνα και στον Μακρύγιαλο συναντώνται στοιχεία ανθρώπινης παρουσίας και πολιτισμού από την προϊστορική περίοδο μέχρι την ακμή του Βυζαντίου. Οι παραδοσιακοί οικισμοί, που απλώνονται στον Όλυμπο και τα Πιερία, είναι εύκολα προσπελάσιμοι και απέχουν λίγα χιλιόμετρα από τις ακτές. Διαθέτουν εξαιρετική κουζίνα και άνετα καταλύματα. Επιβραβεύουν τον επισκέπτη με το εξαιρετικό φυσικό τοπίο. Περιβάλλονται από εντυπωσιακά δάση, χαρακτηρίζονται από ενδιαφέρουσα μακεδονική αρχιτεκτονική, στην οποία επικρατεί η πέτρα και διαφυλάσσουν όψεις της παραδοσιακής ζωής.

Στην Πέτρα, τον Aγιο Δημήτριο, την Μηλιά, τη Ρητίνη, το Ελατοχώρι, τα Ρυάκια, την Καστανιά, το Λόφο, τη Βρόντου και την Καρίτσα ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να γνωρίσει την καθημερινή ζωή στην Πιερία, την φιλοξενία των κατοίκων και να γευτεί μοναδικές τοπικές λιχουδιές σε γραφικά ταβερνάκια.
Οι παραδοσιακοί οικισμοί του Παλιού Παντελεήμονα και της Μόρνας, προσφέρονται για γνωριμία με την ιδιαίτερη παραδοσιακή αρχιτεκτονική της περιοχής. Σύγχρονα ζωντανά αστικά κέντρα με ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά είναι το Λιτόχωρο, το Αιγίνιο και ο Κολινδρός.
Το εμπορικό κέντρο της Κατερίνης, μέσα και γύρω από τον όμορφο πεζόδρομο με τα φιλικά μικρά καφέ, δίνει την ευκαιρία για συμφέρουσες αγορές από καλόγουστα καταστήματα. Προσφέρει κάθε είδος και ιδιαιτέρως ρούχα, παπούτσια, καλλυντικά και κοσμήματα, ενώ υπάρχει πλήρης παρακαταθήκη σε είδη αυτοκινήτου και υπολογιστών. Σε όλα τα παράλια υπάρχει δυνατότητα για συμφέρουσες και ποιοτικές αγορές. Πλούσιες αγορές περιμένουν τον επισκέπτη στο Λιτόχωρο, την Λεπτοκαρυά και τον Πλαταμώνα. Εμπορικά καταστήματα, πολύχρωμα μανάβικα, παντοπωλεία, μπαράκια, καφέ, κλαμπ, ταβέρνες, και ουζερί συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο και προσφέρονται για αγορές, βόλτα και διασκέδαση.


ΟΛΥΜΠΟΣ - ΠΙΕΡΙΑ ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΟΙ
Oλυμπος, το λαμπερό βουνό των θεών. Οι ποιητές και οι καλλιτέχνες δεν έπαψαν να υμνούν τον Oλυμπο από την εποχή του Ομήρου μέχρι τ μέρες μας. Οι αρχαίοι Έλληνες στον Όλυμπο φαντάστηκαν την κατοικία των 12 θεών τους. Δεν εντυπωσιάζει μόνο το ύψος του. που στον Μύτικα φτάνει τα 2.918 μέτρα, αλλά και οι πολλαπλές όψεις του. Κάθε διαδρομή στον Όλυμπο προκαλεί διαφορετική αίσθηση, γιατί το βουνό έχει πολλά πρόσωπα να δείξει στον επισκέπτη πεζοπόρο, ορειβάτη η αναρριχητή.

Το ιστορικό βουνό έχει μνημειακή όψη. Είναι ένα σύμπλεγμα φυσικής ισορροπίας και αρμονίας. Το θέαμα του είναι ασύλληπτο μεγαλοπρέπεια, σε όγκο, σε μορφή. Στις πολλές και ποικίλες πτυχώσεις του διαπλέκονται η αξεπέραστη φυσική ομορφιά και το μεγαλείο του μύθου. Εκπέμπει αρχοντιά και υποβλητικότητα θρησκευτικότητα και μυστικισμό, λαμπρότητα και αγνότητα τοπίου.

Ο Oλυμπος είναι παγκόσμια γνωστός, εκτός από τη μυθολογία, για τα ιδιαίτερα γεωλογικά και οικολογικά χαρακτηριστικά του και για τη μοναδικότητα της φύσης του. Πάνω από 1700 είδη φυτών ευδοκιμούν στο βουνό ενώ και η ορνιθοπανίδα του είναι σημαντική. Το 1938 κηρύχθηκε Εθνικός Δρυμός, ο πρώτος στην Ελλάδα και το 1981 από την UNESCO διατηρητέο τμήμα της παγκόσμιας βιόσφαιρας. Το 1985 ανακηρύχθηκε σε αρχαιολογικό και ιστορικό τόπο. Η ανάβαση στον Oλυμπο από ανατολικά γίνεται από το Λιτόχωρο. 0 επόμενος σταθμός, μετά από πορεία στο ορειβατικό μονοπάτι Ε4, μέσα από την χαράδρα του Ενιπέα, είναι η θέση Πριόνια (1100 μ.). Οι ορειβατικοί σύλλογοι έχουν οργανώσει με μεγάλη επιμέλεια διαδρομές και φιλόξενα καταφύγια και δίνουν πολύτιμες πληροφορίες στους αναβάτες. Ορειβατικές διαδρομές στον Oλυμπο ξεκινούν επίσης από το Δίον και τη Πέτρα.

Τα μυθικά Πιερία Όρη καταλαμβάνουν τη δυτική πλευρά της Πιερίας. Η ιδιαίτερη ομορφιά των Πιερίων, η γεωμορφολογική ηπιότητα και η αρμονία των γραμμών τους, εντυπωσίασαν τους αρχαίους Eλληνες και σε αυτόν τον όμορφο τόπο διάλεξαν να τοποθετήσουν τις προστάτιδες της τέχνης και του πολιτισμού, τις Πιερίδες Μούσες. Οι βουνοκορφές των Πιερίων αποτελούν τέρματα δημοφιλών ορειβατικών διαδρομών. Διαθέτουν καλό οδικό δίκτυο καθώς και ορειβατικά μονοπάτια, που επιτρέπουν όχι μόνο την ορειβασία, αλλά και ευχάριστες πεζοπορίες σε γραφικό περιβάλλον.

Για τους φίλους του σκι, στο Ελατοχώρι βρίσκεται οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο, με κεντρική πίστα 2.300 μέτρων, περιφερειακή 4.800 μέτρων και αρχαρίων 250 μέτρων. Τα Πιέρια συγκεντρώνουν παραδοσιακούς οικισμούς, με ιδιαίτερη γραφικότητα, που προσφέρουν εναλλακτική επιλογή, σε σχέση με τη θάλασσα. Ενα τόξο με παραδοσιακούς οικισμούς με ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά όπως ο Αγιος Δημήτριος, η Πέτρα, η Μόρνα, η Ανω και η Κάτω Μηλιά, η Ρητίνη, το Ελατοχώρι, τα Ρυάκια και ο Κολινδρός, απλώνεται στα Πιερία και δίνει την ευκαιρία για διαδρομές ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς.
Η εναλλακτική πρόταση της Πιερίας συμπληρώνεται με τον οικολογικό παράδεισο των υγροβιότοπων. Στο Δέλτα του ποταμού Αλιάκμονα, που αποτελεί ενιαίο οικοσύστημα με τις Αλυκές Κίτρους καταγράφηκαν 215 είδη πουλιών και περισσότερα από 500 είδη φυτών. Στον υδροβιότοπο των Νέων Πόρων, που καλύπτει το βόρειο τμήμα των εκβολών του Πηνειού, η χλωρίδα αριθμεί 600 είδη φυτών.


ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η Πιερία απλώνεται στη σκιά του Ολύμπου των δώδεκα θεών και των Πιερίων των εννέα Μουσών. Είναι διάσπαρτη από μνημεία και τόπους ιερούς, σημεία αναφοράς της μυθολογίας, της ιστορίας και του πολιτισμού του Ελληνισμού. Τα Λείβηθρα, η γενέτειρα πόλη του μύστη Ορφέα είναι φωλιασμένη στη ρίζα του Ολύμπου, πάνω από τη Λεπτοκαρυά. Ο προϊστορικός οικισμός στην περιοχή του Μακρυγιάλου δείχνει πως αυτός ο τόπος φιλοξένησε ανθρώπους χιλιάδες χρόνια πριν.
Το Δίον, που το θεοφόρο όνομα του το συνδέει με το Δία, βρίσκεται κάτω από τον Ολυμπο. Η ιερή πόλη των Μακεδόνων, τόπος λατρείας του Ολυμπίου Διός στα χρόνια του βασιλιά Αρχελάου λαμπρύνθηκε με πολυήμερους αγώνες, αθλητικούς και θεατρικούς, τα «εν Δίω Ολύμπια». Εδώ ανέβασε τις «Βάκχες» ο Ευριπίδης και εδώ ο Αλέξανδρος τέλεσε μεγαλοπρεπείς θυσίες και αγώνες πριν το ταξίδι στην Ανατολή που τον ανέδειξε Μέγα.

Μακεδονικοί τάφοι από τον Κορινό μέχρι τον Μακρύγιαλο μαρτυρούν ιδιαίτερη οικιστική και πολιτιστική ανάπτυξη. Στη Μεθώνη έγινε και η τελευταία μάχη των Ελλήνων με τους Ρωμαίους.
Η Πύδνα συνεχίζοντας από την αρχαιότητα την πρωταγωνιστική παρουσία της στο Μακεδονικό χώρο αναπτύσσεται στο Βυζάντιο. Μαζί με την Πέτρα και τον Πλαταμώνα ήταν οι πόλεις-κάστρα που ενίσχυσαν στρατηγικά τη διοικητική υπόσταση της περιοχής.
Ιστορικές μνήμες του λαμπρού πνευματικού βίου της Χριστιανικής Πιερίας αποτελούν ναοί στο Δίον, την Κονταριώτισσα, την Πέτρα, το Αιγίνιο, τη Σκοτίνα, τον Κολινδρό, το Λιτόχωρο και μοναστήρια όπως του Αγίου Διονυσίου στον Όλυμπο, του Αγίου Γεωργίου στη Ρητίνη και της Παναγίας Μακρυράχης στον Κολινδρό. Η Πιερία παρουσιάζει πλούσια πνευματική και πολιτιστική δραστηριότητα. Σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού μεταβάλλεται σε κύτταρο δημιουργίας και πολιτισμού από κορυφαίους ανθρώπους της ελληνικής και διεθνούς καλλιτεχνικής σκηνής.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ολύμπου, ένας καταξιωμένος και δοκιμασμένος μέσα από το χρόνο θεσμός, εθνικής εμβέλειας, φιλοξενεί στο μυσταγωγικό αρχαίο θέατρο του Δίου και στο μαγευτικό κάστρο του Πλαταμώνα τα πιο αξιόλογα θεατρικά και μουσικά σχήματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Χιλιάδες θεατές παρακολουθούν την αναβίωση του ελληνικού πνεύματος και του θεατρικού λόγου αλλά και τις συναυλίες στο αρχαίο θέατρο.
Αξιοσημείωτο πολιτιστικό γεγονός είναι και το Διεθνές Φολκλορικό Φεστιβάλ, που φιλοξενεί παραδοσιακά μουσικό-χορευτικά συγκροτήματα από όλο τον κόσμο. Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις συμπληρώνονται με διάφορες λαϊκές συναυλίες και πανηγύρια, παραστάσεις σύγχρονου θεάτρου και εικαστικές εκθέσεις και καλύπτουν τα ενδιαφέροντα και τις ευαισθησίες όλων των επισκεπτών.

Στοιχεία: Νομαρχία Πιερίας